Η Σημασία της Πρώιμης Ανίχνευσης της ΔΕΠΥ στην Παιδική Ηλικία

26/04/2024

Τι είναι ΔΕΠΥ (ADHD);

Η ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας) είναι μια συχνή νευροαναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηρίζεται από δυσκολίες στην προσοχή, την υπερκινητικότητα και την παρορμητικότητα.

Κάποια από τα παιδιά με ΔΕΠΥ μπορεί να έχουν μόνο το ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά, ενώ άλλα μπορεί να έχουν τα δύο ή και τα τρία από τα παραπάνω. 

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά:

  • Δυσκολίες στην προσοχή: Τα παιδιά με ΔΕΠΥ μπορεί να δυσκολεύονται να εστιάσουν σε μια εργασία ή συζήτηση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να αποσπάται η προσοχή τους εύκολα από εξωτερικά ερεθίσματα ή να έχουν πρόβλημα με την ολοκλήρωση εργασιών που απαιτούν επίμονη προσπάθεια.
  • Υπερκινητικότητα: Μπορεί να είναι ανήσυχα και να δυσκολεύονται να παραμείνουν καθιστά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να τρέχουν, να πηδούν ή να αναρριχώνται συνεχώς, ακόμα και σε ακατάλληλες στιγμές.
  • Παρορμητικότητα: Μπορεί να μιλούν πριν σκεφτούν, να διακόπτουν τους άλλους ή να παίρνουν ριψοκίνδυνα ρίσκα. Μπορεί να δυσκολεύονται να περιμένουν τη σειρά τους ή να ακολουθούν οδηγίες.

Γιατί είναι σημαντική η πρώιμη ανίχνευση της ΔΕΠΥ;

Η πρώιμη ανίχνευση της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), γνωστή και ως ADHD, είναι κρίσιμη για πολλούς λόγους:

ΔΕΠΥ
  1. Πρόσβαση σε πρόσθετη βοήθεια:

Επιτρέπει στα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε πρόσθετες υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, που μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων τους.

  1. Αποφυγή επιπτώσεων στη μάθηση και στη συμπεριφορά:

Η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τη ΔΕΠΥ μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή προβλημάτων στη μάθηση και στη συμπεριφορά του παιδιού.

  1. Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης:

Η πρώιμη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει το παιδί να κατανοήσει τις δυσκολίες του και να αναπτύξει στρατηγικές για την αντιμετώπισή τους, βελτιώνοντας έτσι την αυτοεκτίμησή του.

  1. Στήριξη της οικογένειας:

Παρέχει επίσης ευκαιρίες για τη στήριξη της οικογένειας και την εκπαίδευση σχετικά με τη ΔΕΠΥ, βοηθώντας τους γονείς να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Κατά συνέπεια, η πρώιμη ανίχνευση της ΔΕΠΥ είναι καθοριστική για την επιτυχία και την ευημερία του παιδιού στο μέλλον.

Πώς να διαχειριστείτε τη ΔΕΠΥ:

Στα πλαίσια διαχείρισης της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), τα παιδιά μπορούν να διδαχθούν δεξιότητες διαχείρισης χρόνου, οργάνωσης, επίλυσης προβλημάτων και κοινωνικών δεξιοτήτων.

Είναι σημαντικό επίσης για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να κατανοήσουν τη ΔΕΠΥ και να μάθουν πώς να υποστηρίξουν καλύτερα τα παιδιά.

Συμβουλές για γονείς και εκπαιδευτικούς

ΔΕΠΥ

Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει ΔΕΠΥ, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε:

  • Μιλήστε στον παιδίατρο του παιδιού σας. Μπορούν να σας παραπέμψουν σε ειδικό για να γίνει διάγνωση.
  • Μάθετε περισσότερα για τη ΔΕΠΥ. Όσο περισσότερα γνωρίζετε για τη διαταραχή, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορείτε να υποστηρίξετε το παιδί σας.
  • Δημιουργήστε μια δομημένη ρουτίνα στο σπίτι και στο σχολείο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να αισθάνεται πιο οργανωμένο και ελεγχόμενο.
  • Χρησιμοποιήστε θετικές ενισχύσεις. Επιβραβεύστε το παιδί σας όταν συμπεριφέρεται καλά και ακολουθεί τους κανόνες.
  • Να είστε συνεπείς με τους κανόνες και τις προσδοκίες. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να μάθει τι αναμένεται από αυτό.
  • Επικοινωνήστε με τους δασκάλους του παιδιού σας. Ενημερώστε τους για τη διάγνωση του παιδιού σας (εφόσον υπάρξει) και συνεργαστείτε μαζί τους για να αναπτύξετε ένα στρατηγικό σχέδιο υποστήριξης του παιδιού στο σχολείο.
  • Φροντίστε τον εαυτό σας. Μπορεί να είναι αγχωτικό να μεγαλώνετε ένα παιδί με ΔΕΠΥ. Βεβαιωθείτε ότι φροντίζετε τον εαυτό σας σωματικά και συναισθηματικά.

Κλείνοντας… 

Η πρώιμη ανίχνευση και η κατάλληλη διαχείριση της ΔΕΠΥ μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά στη ζωή ενός παιδιού. Εάν ανησυχείτε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει ΔΕΠΥ, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν ειδικό.

Στην Ενσυναίσθηση, προσφέρουμε μια σειρά από υπηρεσίες για να υποστηρίξουμε παιδιά και οικογένειες, οι οποίες περιλαμβάνουν:

-Λογοθεραπεία

-Εργοθεραπεία

-Συμβουλευτική & Ψυχολογική υποστήριξη

-Συμβουλευτική Οικογένειας

-Ειδική διαπαιδαγώγηση

Είμαστε αφοσιωμένοι στο να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες που βασίζονται σε τεκμηριωμένα στοιχεία. Η ομάδα μας από έμπειρους επαγγελματίες είναι εδώ για να σας υποστηρίξει σε κάθε βήμα!

«Ένας ηλικιακός οδηγός για τις δουλειές του σπιτιού» του Meghan Moravcik Walbert (2021)
.
Ξεκινήστε με μία Αξιολόγηση

Ας γνωριστούμε καλύτερα με μία αξιολόγηση λογοθεραπείας. Περιλαμβάνει δύο συνεδρίες, μία με τον γονέα ή κηδεμόνα και μία ακόμα με τον θεραπευόμενο. Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή μαζί σας.

    X